Zakup auta na części faktura VAT
Zwiń
X
-
Zakup auta na części faktura VAT
Witam, ostatnio chciałem kupić auto na części. Sprzedawca oferował mi fakturę jako że z nią nie muszę rejestrować etc auta. Czy jest to możliwe?Części Skoda Octavia I 1.6
http://olx.pl/oferty/uzytkownik/VXib/
-
-
Zamieszczone przez MaicroftAle auto na czesci ma dowod rejestracyjny czy nie ??
Z rozwiązaniem problemu przyszedł - uwaga, uwaga... Naczelnik skarbówki !!
Mianowicie kupując takie auto - tzn z fakturą Vat nie płace wspomnianego PCC, ale auto staje się moje, tak jakby to była normalna umowa KS (czyli sprzedający mnie okłamał). I w mojej gestii leży by auto zostało zezłomowane przed końcem OC, bo nie mam obowiązku zmian ubezpieczenia po kupnie. Ale muszę po złomowania iść z kwitkiem do wydziału komunikacji.Części Skoda Octavia I 1.6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftzlom w zasadzie nie powinni przyjac niekompletnego auta, nawet jak takie kupisz czyli np. bez silnika
Podsumowując:
Nie ma możliwości wyrejestrowania auta za pomocą faktury/zaświadczenia etc. Dobrze, że dowiedziałem się wcześniej niż fundusz heh.Części Skoda Octavia I 1.6
Komentarz
-
-
szakal1990, Dwa lata temu zawiozlem auto, ktore bylo dawca i wielka wojna byla, ze tlumiki maja byc trzy, a sa dwa do tego w bagazniku, ze instalacja elektryczna auta jest sciagnieta i lezy w bagazniku, oczywiscie chlodnice oraz akumulator i KOLO ZAPASOWE musialy byc. Najbardziej rozbawil mnie leszcz ktory wyskoczyl do mnie, ze w desce rozdzielczej nie ma kratek :lol:
Komentarz
-
-
Teoretycznie masz 30 dni na przerejestrowanie samochodu, ale jedyną karę jaką możesz dostać to mandat od Policjanta jeśli będziesz tym samochodem jeździł. Urząd Komunikacji nie ma prawa nałożyć na Ciebie żadnej kary. Dodatkowo kupiłeś na Fakturę więc US też nic nie zrobi bo wszystkie podatki płaci sprzedający.
Jedyną sprawą o której musisz pamiętać to wypowiedzenie ubezpieczenia OC i sprawa jest czysta.
Co do złomowania to w tej chwili nie robią problemów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szakal1990Obowiązek wagowy minął.
Podsumowując:
Nie ma możliwości wyrejestrowania auta za pomocą faktury/zaświadczenia etc. Dobrze, że dowiedziałem się wcześniej niż fundusz heh.
Wyrejestrować możesz jeżeli auto już zezłomujesz, ale musisz to zrobić w miejscu zarejestrowania auta, ale da radę za pośrednictwem poczty/kuriera wysłać tablice umowy/faktury, zaś. o zezłomowaniu itd. Trzeba tylko zadzwonić, i pogadać, że kupiłeś takie auto miałeś naprawić ale się okazało, że się nie nadaje i zezłomowałeś :wink: i dlatego nie przerejestrowałeś i chcesz teraz wyrejestrować, ale masz daleko i do tego już poniosłeś stratę, bo nie udany zakup itd :wink: Z reguły WK się zgodzi na pocztę i poda ci listę wymaganych dok.
Mało tego jeżeli zaniedbasz i sam się nie zgłosisz o wyrejestrowanie, to WK po otrzymaniu zaświadczenia z punktu zezłomowania sam się upomni o dok. ale jak będziesz palił głupa i przez 30 dni nie dostarczysz dok. to ustawowo i tak musi takie auto wyrejestrować.
Dodatkowo jak chcesz rozebrać auto na "podwórku", to uważaj na sąsiadów i ludzi życzliwych, bo możesz dostać niezłą karę ekologiczną(bodajże do 30kzł).
Ale co jest śmieszne tyczy się to również wymiany oleju i mycia auta na własnej posesji :wink:
Komentarz
-
-
Od kiedy obowiązek wagowy nie obowiązuje? :roll:
Po za tym teoretycznie przy pierwszej rejestracji samochodu płacisz z góry 500 zł za jego późniejszą utylizację, czyli na zdrowy rozum możesz postawić auto obok śmietnika w dniu wywozu odpadów :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftDowiadywalem sie u nas i po niekompletna bude przyjezdza tylko kilka firm, reszta chce kompletne auto i waza sam woz.
U mnie np. jedni i drudzy nie chcą dopłaty ale np. chcą opłatę za transport :wink:
Komentarz
-
-
Nie wiem jak to jest ze złomowaniem ale mialem taki przypadek, że po kupnie samochód został rozbity jeszcze przed przerejestrowaniem. Dowód rejestracyjny zabrali P. Okazało się, że wystarczyło, na piśmie (u mnie mail) poinformować Wydział Komunikacji i sprawa została wyjaśniona. Do czasu naprawienia auta nie płaciłem OC ani nie rejestrowałemPisał Sebastian
Komentarz
-
Komentarz